Institutul de Management al Artei, divizia de cercetare, statistică și educație a grupului Artmark, este cunoscută în spațiul public nu doar pentru organizarea de cursuri despre artă și piața de artă, ci și pentru rapoartele regulate de monitorizare a stadiului pieței românești de artă.
Institutul de Management al Artei (IMA) susține performanța și lansează apelul de finanțare destinat sprijinirii doctoranzilor prin burse de studiu, urmărind consolidarea colaborărilor între universități, institute de cercetare și mediul privat.
IMA oferă 3 burse anuale de susținere a cercetărilor de tip monografic în vederea elaborării unor teze de doctorat cu privire la importanți artiști români de patrimoniu, amplu puși în valoare în piața de artă, însă insuficient cercetați academic și documentați în literatura de specialitate.
Bursele vor fi acordate pe o perioadă de patru ani (perioada stagiului doctoral) unor doctoranzi înmatriculați în domeniile Istoria Artei, Studii Vizuale, Studii de Patrimoniu, Istorie, cu începere din perioada octombrie-noiembrie ale anului depunerii dosarului (se va lua în considerare data înmatriculării doctoranzilor în anul I, în funcție de Școlile doctorale respective).
Bursa se acordă anual, iar valoarea bursei IMA este echivalentul bursei anuale stabilite de stat (așadar celor care au deja bursă li se dublează acest venit), plus costul de publicare a lucrării doctorale. Bursa se achită în luna decembrie a fiecărui an pentru anul în curs, în baza unui contract cu IMA, care va detalia drepturile și obligațiile părților. Acest contract se va semna între IMA și doctorand, pentru întreaga perioadă a bursei, în termen de 30 de zile de la decizia de acordare a bursei.
Selecția dosarelor se va face de către o comisie de specialiști, desemnată de IMA, din care va face parte și un membru IMA.
Lucrarea trebuie redactată în limba română și să aibă o lungime de minimum 230 de pagini (fără anexe) redactate la un rând și jumătate spațiu, cu font Calibri și diacritice.
Lucrările transmise trebuie să respecte regulile Academiei Române și să aibă toate elementele constitutive redactate în conformitate cu tipologia lucrărilor științifice (bibliografie, note de subsol, anexe etc.)..
Data de predare a lucrării finale către IMA va fi cu 30 de zile calendaristice înaintea expirării termenului de desfășurare a stagiului pregătirii doctorale. Nu se vor lua în considerare eventuale prelungiri ale stagiului doctoral.
Doritorii vor trebui să depună la sediul IMA (Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti nr. 5, București) copii după următoarele documente:
Câștigi o bursă sau poți dubla bursa existentă;
IMA va finanța publicarea lucrării doctorale de specialitate;
Cu Bursele IMA ai oportunitatea de a aprofunda viața și opera unor artiști de patrimoniu urmăriți în piața de artă și de a face un prim pas important către o specializare remuneratorie/calificarea de expert;
Cu Bursele IMA ești un pas mai aproape de o carieră profesională în cadrul departamentului de cercetare ori al celui de evaluare de artă din cadrul Grupului Artmark.
Așa este, falsurile în piața de artă nu sunt deloc puține, precum în piața oricărei alte mărfuri sunt prezente contrafacerile, de la produse și servicii de larg consum până la cele elitiste, sofisticate. Cantitatea falsurilor în piața de artă crește pe măsură ce mizele financiare sporesc, adică pe măsură ce valoarea de piață a unora dintre artiști crește, ceea ce nu transformă însă piața de artă într-o piață a avizaților, care să îi excludă pe neavizați de la tranzacționare, după cum nici jocul pe bursă nu necesită studii universitare de economie, ci lecturarea unor rapoarte auditate ori apelul la consiliere de specialitate.
Constatarea falsității unui obiect se poate realiza prin:
Remediile cele mai reprezentative în cazul în care ai achiziționat un obiect contrafăcut: